Turistgalor: Naturliga kandidater

Bland Svenska Turistgalans kandidater till Stora Turismpriset och bästa svenska upplevelse är nästan hälften medlemmar i Ekoturismföreningen. Dessutom nominerades två av Naturens Bästas arrangörer nyligen till utmärkelsen World Responsible Tourism Award. Två exempel på natur- och ekoturismens betydelse för svensk besöksnäring.

SEF -norrskenSex av Ekoturismföreningens medlemmar – STF Aurora Sky Station, Eriksberg Vilt & Natur, Granö Beckasin, Hätteboda Vildmarkscamping, STF Grövelsjöns Fjällstation och Trosa Rederi, har i år nominerats till Stora Turismpriset. Bland de åtta kandidaterna till ”bästa upplevelsen i Sverige” är även där fyra medlemmar i Ekoturismföreningen, nämligen Icehotel, Säfsen Resort, STF Aurora Skystation och Strömma Kanalbolagets skärgårdsupplevelser. Stora Turismprisets kandidater har nominerats av regionala turismorganisationer runt om i Sverige, medan bidragen till bästa svenska upplevelse har vaskats fram av runt 30 researrangörer på viktiga utlandsmarknader som Tyskland, Nederländerna, Danmark, Finland, Norge, Kina, Ryssland och USA.

– Detta är ytterligare ett kvitto på svensk naturs attraktionskraft. Det är upplevelser som norrsken, timmerflottar, vilda djur, fjäll- och skogsvandringar och skärgårdsturer i kombination med läckra lokala måltider och skönt boende som allt som oftast sätter Sverige på kartan både i utländsk och svensk massmedia. Att sammanlagt nio av våra medlemsföretag är med och tävlar i Svenska Rese- och Turistgalans två finaste klasser är ytterst hedrande och ger en vink om potentialen i svensk natur- och ekoturism, säger Per Jiborn och tillägger.

– Där här är ju inte heller första gången som våra medlemsföretag visar framfötterna i dessa sammanhang. Tidigare år har andra medlemmar varit nominerade och flera av årets kandidater, som Eriksberg Vilt & Natur, Icehotel, Säfsen Resort, STF Aurora Skystation och Strömma Kanalbolaget, har tidigare nominerats vid ett eller flera tillfällen.

Svensk ekoturism nomineras även till internationella utmärkelser. I slutet av september meddelade The World Responsible Tourism Awards att Nutti Sámi Siida har nominerats i klassen Best for Responsible Wildlife Experiences medan Lapland Vuollerim Welcomes You är en av kandidaterna i klassen Best for the Local Economy. Båda företagen finns med bland Naturens Bästas godkända arrangörer liksom tidigare nämnda STF Aurora Sky Station, STF Grövelsjöns Fjällstation, Säfsen Resort och Trosa Rederi.

Källa: ekoturism.org.

One response to “Turistgalor: Naturliga kandidater

  1. Det är många fler som skulle behöva vara ansluta till Ekoturismföreningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s