Sommarturismen 2013: Rekordstora ökningar av antalet övernattningar i Västmanland

Det totala antalet övernattningar på länets hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter ökade med 17,4 procent i jämförelse med föregående år. Västmanland och Örebro är de län som står för de högsta procentuella ökningarna i landet. Övriga län inom Östra Mellansverige minskar eller ökar i mindre omfattning.

Fler utländska gästnätter i länet
Sommarstatistiken 2013 -bildDe utländska gästnätterna på länets hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter ökade med 5,4 procent i jämförelse med föregående år. Övriga län inom Östra Mellansverige minskade eller ökade mellan -2,9 och 9,7 procent, Örebro ökade mest i landet med 44,5 procent.

Logiintäkterna i länet ökade
Logiintäkterna på länets hotell, stugbyar och vandrarhem ökade med 3 procent i jämförelse med föregående år. Övriga län inom Östra Mellansverige ökade mellan 0,2 och 8,8 procent.

– Vår vision är att omsättningen i länets besöksnäring ska fördubblas till 2020, därför är det glädjande att se att intäkterna fortsätter att öka hos länets kommersiella anläggningar. En ökad omsättning är en förutsättning för att kunna skapa en hållbar besöksnäring utifrån ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv, säger Henrik Wester, turismutvecklare, Västmanlands Kommuner och Landsting (VKL).

Utvecklingen i landet som helhet
Efter två år med minskad sommarturism i Sverige ökade åter antalet övernattningar med 1,4 procent jämfört med i fjol. Ökningen var störst under juni, men även under juli och augusti ökade antalet övernattningar. Logiintäkterna steg med 2,8 procent till totalt 5,6 miljarder kronor.

Av de utländska besökarna ökade antalet övernattningar från Finland, Italien, Tyskland och Schweiz mest. Från grannländerna Norge och Danmark minskade dock övernattningarna. Det resulterade i att det totala antalet övernattningar från utlandet minskade med 1,9 procent.

– Turismen är viktig för Sveriges ekonomi och den bidrar till ökad sysselsättning. En viktig del i vårt arbete är att ta fram och sprida kunskap om turismens utveckling i Sverige, säger Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf.

Kontakt
Henrik Wester, 021-39 79 59 / henrik.wester@vkl.se.

Fakta om inkvarteringsstatistiken

Inkvarteringsstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik och produceras på Tillväxtverkets uppdrag av Statistiska centralbyrån (SCB). Statistiken omfattar boende på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och privat förmedlade stugor och lägenheter (SoL). Den visar bland annat volymer i antal gästnätter, gästernas nationalitet, antal sålda rum, genomsnittlig rumsintäkt, beläggningsgrad och utvecklingen i olika delar av Sverige. Varje månad lämnar de kommersiella förmedlarna och boendeanläggningarna data. Statistiken återrapporteras till dem som lämnat uppgifter, men många fler är beroende av turiststatistiken för att ha goda beslutsunderlag. Såväl beslutsfattare, myndigheter, enskilda näringsidkare, turistorganisationer, turistkonsulter som utredningsinstitut använder statistiken för egna analyser.

Statistiken publiceras varje månad på Tillväxtverkets och på SCB:s webbplatser: tillvaxtverket.se respektive scb.se. Vid publicering av data ange alltid Tillväxtverket/SCB som källa.

3 responses to “Sommarturismen 2013: Rekordstora ökningar av antalet övernattningar i Västmanland

  1. Pingback: Rejäl ökning av turism i Örebro och Västmanland | Turism i Västmanland

  2. Pingback: Turista i gruva eller trädtopp | Turism i Västmanland

  3. Pingback: Bo i koja – skryt på Facebook | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s