Tusentals nya jobb i glesbygd

När jobben på landbygden minskar går turismen mot strömmen och väcker framtidstro. Under de senaste 25 åren har flera tusen nya jobb skapats inom natur- och ekoturism runt om i Sverige. Det visar siffror över nyföretagandet från Ekoturismföreningen och LRF:s rapport om framtiden för landsbygdens gröna näringar.

SEF -hundspannDe gröna näringarnas affärer på gårdsnivå” där drygt 30 olika branscher på landsbygden analyseras utifrån siffror över antal företag, årsverken, omsättning och framtidsutsikter.

– Rapporten visar också att det finns en stor framtidstro inom verksamheter som turism, gårdsbutiker och egen livsmedelsförädling, säger Jan Lorentzson, analytiker på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Idag saknas officiell statistik över hur många personer som totalt sysselsätts inom svensk natur- och ekoturism. Ett begrepp som inte heller har en klar och avgränsad definition. De två tusen heltidsjobb som LRF redovisar i sin rapport, ska dock kompletteras med flera hundra vandrarhem, ett hundratal större fjällstationer, hotell, herrgårdar och slott, och minst tusen årsverken bland aktivitetsarrangörer inom naturbaserad turism som hundspannsturer, kanot- och kajakuthyrare, forsränning, naturguidningar och mycket annat. Det blir åtminstone ytterligare tre tusen årsverken, vilket betyder att den här delen av svensk besöksnäring lär sysselsätta runt 5 000 personer på helårsbasis.

Svenska Ekoturismföreningen har kompletterat LRF:s rapport med en analys av antalet nya företag bland medlemmarna utifrån det nya branschregistret Naturturismföretagen.

– Vi har sammanställt startår för 175 medlemsföretag, vilket motsvarar ungefär 40 procent av våra medlemmar. Den ena gruppen består av drygt 80 mer erfarna och något större företag, vilka har kvalat in i kvalitetsmärkningen Naturens Bästa. Här har 77 procent startat företaget under de senaste 25 åren. I den andra gruppen, bestående av 90 företag, är nyföretagandet sedan 1990 hela 89 procent, berättar Per Jiborn på Ekoturismföreningen.

– Kanske är andelen nya företag bland våra medlemmar högre än för branschen som helhet. Därför har vi minskat siffran för nyföretagandet till 70 procent sedan 1990, vilket ger 3 500 nya heltidsjobb de senaste 25 åren. Väljer vi istället millennieskiftet som bas, bygger vår kalkyl på 40 procents nyföretagande, vilket har gett 2 000 nya heltidsjobb på landbygden. En siffra som snarast verkar vara i underkant när den jämförs de 37 000 heltidsjobb, som enligt officiell statistik har skapats inom svensk besöksnäring sedan år 2000.

Att besöksnäringen är en viktig tillväxtmotor i svensk ekonomi blir allt mer känt bland olika beslutsfattare. Däremot är det få som uppmärksammar natur- och ekoturismens betydelse på landsbygden.

– Kanske är det ett resultat av bristen på siffror, men det är ändå lite förvånande att de två partier som inför valet tävlar om att vara bäst på landsbygdspolitik, väldigt sällan pratar om landsbygdsturism. Vi hoppas därför att våra första uppskattningar plus kommande underlag från forskningsinstitutet ETOUR:s stora kartläggning av svensk naturturism kan ändra på detta, säger Per Jiborn och avslutar.

– Då hoppas vi också att partierna tar sig tid och lyssnar på branschen. Vi vill bland annat se en översyn av dagens krångliga och orättvisa turistmoms och har även konkreta förslag kring hur vi skapar bättre växt- och konkurrenskraft bland tusentals småföretag runt om i Sverige.

Nyföretagande bland naturturismföretag – sammanställning från Ekoturismföreningen

De gröna näringarnas affärer på gårdsnivå – rapport från LRF

Läs hela artikeln på ekoturism.org.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s