Kungliga Patriotiska Sällskapets Kulturarvsmedalj till Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson

Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj för bevarande av svenskt kulturarv överlämnas av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.
Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson får medaljen för långsiktigt arbete med bevarandet av bruket Engelsberg samt för att ha utvecklat Engelsbergsarkivet, ett av Sveriges största privata industrihistoriska arkiv.

Kungliga Patriotiska SällskapetKungliga Patriotiska Sällskapet belönar Antonia Ax:son Johnson och Viveca Ax:son Johnson för att uthålligt fört vidare familjens arv i form av Engelsbergs bruk som varit i dess ägo sedan 1916. Det är en unik sammanhållen bruksmiljö och där finns även ett av Sveriges största privata arkiv som tillgängliggör vår historia för framtida generationers forskare. Genom bevarandet av arkivet och vitalisering av platsen har vi möjlighet att ta del av en unik kultur- och industrihistoria. Det är framsynt och håller vårt kulturarv – i detta fall även världskulturarv levande, säger Johan Nordenfalk, ordförande i Kungliga Patriotiska Sällskapet.

Medaljörerna om medaljen
– Det är en stor ära och med lika stor glädje som vi tar emot denna utmärkelse som vi också uppfattar som en erkänsla även för tidigare generationers framsynta insatser samt av alla de som arbetat och arbetar vid bruket och arkivet.

Kungliga Patriotiska Sällskapet
Sällskapet är en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. Sällskapet förvaltar fonder på drygt 300 miljoner kronor och lämnar bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål. Med sällskapets medaljer premieras bl a uppskattad arbetsinsats och betydande gärning. Med Näringslivsmedaljen premieras årligen nydanande insatser i näringslivet. Den ges till 10 medaljörer varje år.

Engelsbergs bruk
År 1916 förvärvades Engelsberg av Axel Ax:son Johnson, det är det enda privatägda världsarvet i Sverige och ett av de få i världen. Under snart 100 år har familjen Ax:son Johnson, via Nordstjernan AB finansierat och varsamt vårdat och underhållit bruket i enlighet med UNESCOS rekommendationer och tack vare denna långsiktiga satsning finns bruket bevarat för eftervärlden.

Arkivet
I Engelsbergsarkivet finns i princip samtliga handlingar bevarade från de företag och organisationer som ägts av familjen Ax:son Johnson. I arkivet förvaras således ett tvärsnitt av Sveriges industrihistoria under 1900-talet.

Bildtext:
Antonia och Viveca Ax:son Johnson mottar Kulturarvsmedaljen, från kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Detta för bevarande av Engelsbergs bruk samt arkiv.

Foto:
Erik Mårtensson, Scanpix. Bilderna är fria för media att använda.

För mer information kontakta
Marianne Reuterskiöld, Kungliga Patriotiska Sällskapet 070-367 76 46 / 08-6117264
Antonia Ax:son Johnson 08-701 6100
Viveca  Ax:son Johnson 08-788 5000

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s