Kända svenskar jultipsar om Västmanlänska upplevelser

I år kommer julklappstipsen från tidigare världsmästaren Carolina Klüft, programledaren Anders Lundin, WWF:s generalsekreterare Håkan Wirtén och författaren Anders Wijkman. Tillsammans tipsar de om ett dussin favoriter i svensk natur och flera av dem finns i Västmanland.

SEF -NattpaddlingUnder årtionden har Anders Wijkman arbetat med naturskydd och miljöfrågor. Både som tidigare politiker och som generalsekreterare på Naturskyddsföreningen på 1990-talet. Idag är han ordförande i Romklubben, författare och inflytelserik opinionsbildare på miljöområdet med ett särskilt stort engagemang i klimatfrågan. På hans önskelista står samiska upplevelser och vargar.

– Att komma riktigt nära den samiska kulturen känns väldigt spännande och en samisk renslädessafari måste vara en riktig upplevelse. Magisk är också en hundspannstur i Jämtlands fjällvärld. Vålådalen bjuder inte bara på fantastiska scenerier utan även riktigt storvuxna älgar, järvspår och kanske någon renhjord på håll. Sedan behöver vi mer kunskap i vargdebatten och en vintervargsafari i Bergslagen där man får träffa forskare, vargguider och fåruppfödare borde vara en god investering mot myter och allmänt tyckande, tipsar Anders Wijkman och tillfogar:

Naturens Bästas webbplats erbjuder ett väldigt rikt utbud av aktiviteter och som jag rekommenderar varje naturintresserad svensk att ta del av. Ingen kommer att bli besviken.

Anders Lundin är en välkänd TV-profil med en diger meritlista som programledare för bland annat Allsång på Skansen och höstens Allt för Sverige. Anders är också en flitig och nyfiken resenär med ett stort intresse för djur och natur. Något som syntes i TV-dokumentären om den utrotningshotade snöleoparden tidigare i år. En fascination som även gäller svenska rovdjur och en nattpaddling i ett av Bergslagens vargrevir står därför högt på önskelistan. En samisk renslädessafari är en spännande kulturupplevelse i det fria som lockar i norr, och varför inte ge bort en långsam paddeltur i Svartådalen norr om Västerås.

– Svensk natur är något som vi måste njuta av med alla sinnen. Då betyder naturen mer för fler och blir även värt att vårda för kommande generationer, säger Anders Lundin.

Före detta friidrottaren och flerfaldiga guldmedaljören Carolina Klüft är bland annat engagerad i Naturskyddsföreningen, där hon främst arbetar med miljö och hälsa. När Carolina tävlade runt om i världen, insåg hon att det fanns en hel del svenska naturskatter som väntar här hemma. Hennes tre restips blir därför:

– Tumlare med Kullabergsvandring blir en härlig skånsk heldag med bokskog, branta klippor och spaning efter ett av våra mest hotade marina däggdjur. Sköna skogsritter med massage, spa och badtunna finns lagom nära i södra Östergötland. Och fart och fläkt har jag svårt att tacka nej till, så mitt sista tips blir forsränning bland Jämtlands tuffa forsar. Perfekt till den som älskar adrenalinkickar i otämjd vattenkraft, säger Carolina Klüft och tillägger:

– Vi behöver inte åka till andra sidan jordklotet för att hitta äventyr. Börja med att upptäcka den svenska naturen. Ekoturism är nutidens och framtidens sätt att resa och uppleva vår vackra planet.

Världsnaturfondens WWF:s generalsekreterare, Håkan Wirtén, är en skogens man med lång erfarenhet av att leda och utveckla naturvårdsarbete både i Sverige och internationellt.

– Att i sommarnatten spana efter björn från ett gömsle är härligt pirrigt och till Hälsingland är det lätt att ta sig med tåg. Krypa i Sveriges längsta grotta Korallgrottan i nordvästra Jämtland är en annan nervkittlande upplevelse, som jag gärna rekommenderar. Och om någon tycker att detta känns instängt, blir mitt tredje tips en helgpaddling till Koster som garanterat bjuder på massor av fria vyer, salta stänk och ett myller av öar i vår senaste nationalpark, säger Håkan Wirtén.

– WWF förknippas ofta med tigrar, elefanter och gorillor långt bort. Med sommarens kampanj Svenska Pärlor satte vi fingret på allt som Sverige erbjuder. En hel värld av fantastiska naturskatter runt hörnet och Naturens Bästa är en perfekt vägvisare till mycket av detta. Ett nytt sätt att resa och upptäcka, som dessutom bidrar till naturskydd och gör vår värld mer hållbar.

Läs hela artikeln på naturensbasta.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s