Sverige stiger i turismligan

Sverige tar marknadsandelar i den europeiska turismligan. Men det sker från väldigt låga nivåer, 
jättarna Spanien och Italien dominerar stort. Det visar en kartläggning Visita gjort över perioden 2000–2012.

Rising profitsUtländska gästnätter på svenska hotell har ökat kraftigt. Mellan 2000 0ch 2012 ökade de med 40 procent. Visita har tittat på utvecklingen från och mellan 15 europeiska länder samt USA. Inte oväntat har Norge stått för flest utländska gästnätter i Sverige, följt av Tyskland och Storbritannien.

Den största ökningen kommer dock från ett mer oväntat håll. De polska gästnätterna ökade med 205 procent mellan 2000 och 2012, dock från låga nivåer, berättar Visitas branschekonom Gustav Sörberg som gjort kartläggningen.

– Den polska ekonomin har utvecklats starkt. Dessutom är det många polacker som kommer till Sverige för att arbeta. Och precis som Tyskland är det ett land som ligger oss ganska nära både kulturellt och geografiskt, säger Gustav Sörberg.

Valutakursen är en faktor som påverkar: ju dyrare krona, desto färre gästnätter. Till exempel har gästnätterna från Storbritannien och USA, vars valutor försvagats mot kronan under perioden, minskat. Det om-vända gäller för Schweiz, vars valuta stärkts mot kronan.

Sambandet riskerar att påverka svensk besöksnäring de kommande åren. Konjunkturinstitutet har i en rapport tidigare spått att den förstärkning av kronan som inleddes för några år sedan kommer att bestå eller öka de kommande 10–15 åren.

Störst ökning av marknadsandelen mellan 2000 och 2012 stod Tyskland för med 37 procent. Tvåa kom Sverige, vars marknadsandel ökade med 30 procent. Men trots ökningen är Sveriges marknadsandel låg, vi gick från 0,7 till 0,9 procent.

Läs hela artikeln och rapporten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s