Utländska turister i Sverige vill resa runt, njuta av naturen och uppleva storstäderna

När utländska resenärer drömmer om Sverige är det rundresor, utomhusupplevelser samt nöjesliv, restauranger, shopping och museer i storstäderna som lockar mest.

VisitSweden -press 2014-06-05När semestern planeras vid köksborden i Europa är det många länder som slåss om uppmärksamheten. I kommunikationsbolaget VisitSwedens analys av resvana resenärer som söker nya destinationer vill man allra helst resa runt och upptäcka Sverige på egen hand. Också utomhusaktiviteter  och storstädernas restauranger, caféer, shopping och museer är högintressant för potentiella Sverigeresenärer.

– Utländsk turism finns över hela landet och ger viktiga intäkter till Sverige. Med bra tillgänglighet, attraktiva destinationer och upplevelser samt effektiv marknadsföring kan vi omvandla nyfikenheten på Sverige till ett resebeslut, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

Resenärerna på de elva undersökta utlandsmarknaderna är ganska eniga om att rundresor, natur och storstäder är vad de vill ägna sig åt i Sverige. Men några nationaliteter sticker ut; norrmännen med sitt intresse för shopping, finländarna för att de vill besöka olika evenemang och italienarna för att de i högre grad vill ha kulturupplevelser. Amerikanerna rankar kulinariska upplevelser extra högt. Mer sugna på rundresor i Sverige än genomsnittet är holländare och ryssar.

Resandet till Sverige har ökat stadigt och utländska besökares konsumtion i Sverige har ökat med 30 procent mellan 2008 och 2012, enligt Tillväxtverket. Enligt VisitSwedens potentialanalys planerar 28 miljoner européer och amerikaner en resa till Sverige de närmaste tre åren.

– Potentialen att öka intäkterna från turism finns utomlands och besöksnäringens mål är att fördubbla internationella besökares konsumtion till år 2020. Sverige tjänar nästan dubbelt så mycket på utländska turister som 2005 och med ännu större mobilisering i besöksnäringen och mer effektiv marknadsföring kan den utvecklingen fortsätta, fortsätter Thomas Brühl.

Vad skulle du vilja ägna dig åt under ett besök i Sverige?
1.  Rundresa i Sverige (69,0%)
2.  Utomhusupplevelser sommartid (62,9%)
3.  Uppleva städer (58,4%)
4.  Kulturupplevelser (44,6%)
5.  Kulinariska upplevelser (39,5%)
6.  Kryssning (35,8%)
7.  Utomhusupplevelser vintertid (35,1%)
8.  Shopping (31,9%)
9.  Spa/wellness-upplevelser (29,0%)
10.  Evenemang (26,7%)

Procentandelen avser hur många av VisitSwedens respondenter som valt alternativet. Frågan ” Tänk dig att du skulle besöka Sverige flera gånger, kanske på olika årstider och kanske flera olika platser. Vad av följande skulle du då vilja göra i Sverige?” har ställts till 7000 Sverigeintresserade respondenter i 11 länder. Svarsalternativen var fördefinierade och det var möjligt att välja flera alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s