Vårt regionala forum för turismanalys är Sveriges goda exempel på nordisk konferens

Den 10-11 november bjuder ETOUR in till en konferens om statistik och analys av turism – med fokus på utmaningar och goda exempel. Henrik Wester deltar som initiativtagare och representant för forumet i paneldiskussioner och presenterar Sveriges goda exempel under rubriken: ”Regionalt forum för turismanalys – fem regioner samarbetar för att öka kunskaperna kring statistik och analys”.

ETOUR 10-11 november 2014

De regionala turismorganisationerna i Mellansverige har under 2014 sjösatt en gemensam statistik- och analysorganisation under ledning av Destination Uppsala. Fyra län, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Örebro har nu anslutit sig. Även Östergötland deltar och planerar att ansluta sig nästa år. Syftet med samarbetet är att skapa ett gemensamt nätverk för turismstatistikfrågor. Målsättningen är att stärka den gemensamma användningen och kunskapen kring statistik, få en gemensam röst som kan påverka statistikfrågor i nationella forum, samt att ytterligare stärka samarbetet kring turismutveckling i Östra Mellansverige. Inom projektet kommer länen också att gemensamt köpa in och bearbeta inkvarteringsstatistiken från SCB.

– I den nationella strategin, strategi 2020, ska svensk besöksnäringen dubbla omsättningen från 2010. Då behöver vi kunna mäta och förstå hur det går i förhållande till det målet, säger Maria Lexhagen, chef på turismforskningsinstitutet ETOUR.

Konferensen vänder sig till offentliga myndigheter, organisationer, destinationer och regioner med intresse och ansvar för turism, forskare samt privata företag och experter från alla de nordiska länderna.

Exempel på innehåll i programmet är internationellt erkända forskare inom området ”turismens ekonomiska effekter”, data för statistik och analys, olika målgruppers behov av statistik och analys samt intressanta exempel och viktiga utmaningar från de nordiska länderna.

– Vi ser att till exempel destinationer är i stort behov av förbättrat underlag för beslut i form av statistik och analys. Då behöver metoder och modeller utvecklas, men också kunskapen kring komplexiteten i att mäta turism behöver öka. Norden har samma utmaningar på det här området så vi kommer också att visa på goda exempel ifrån alla nordiska länderna, säger Maria Lexhagen.

Läs mer i programmet och anmäld dig senast den 30 oktober!

One response to “Vårt regionala forum för turismanalys är Sveriges goda exempel på nordisk konferens

  1. Pingback: Rekordsommar för turismen – Västmanland ökar stort | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s