Rekordsommar för turismen – Västmanland ökar stort

Fler än någonsin tidigare valde att semestra i Sverige den här sommaren. Övernattningarna passerade för första gången 25 miljoner under juni, juli och augusti. De utländska gästnätterna stod för den största relativa ökningen.

Sommarturismen2014Västmanlands ökning placerar länet på en fjärdeplats jämfört med riket
Antalet övernattningar i Västmanland ökade till 303 700 på länets hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser samt kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter. Det är en uppgång med 7,7 %, vilket placerar länet på en fjärdeplats jämfört med övriga län i Sverige.

De utländska övernattningarna i länet ökade med 7,4 %, vilket är bättre än riksgenomsnittet och i den högsta ökningen jämfört med övriga län i Östra Mellansverige.

Omsättningen i Västmanland ökade med elva procent
Omsättningen på länets hotell, stugbyar och vandrarhem ökade med elva procent, vilket placerar länet på en fjärdeplats jämfört med övriga län i Sverige. Ökningen är nästan dubbelt så stor som riksgenomsnittet och den högsta ökningen jämfört med övriga län i Östra Mellansverige.

– Vi kan inte utifrån det aktuella underlaget se hur utvecklingen gått i länets kommuner eller vilka länder som står för den stora uppgången. Det är glädjande att se hur omsättningen ökar år från år, vilket är en förutsättning för en fortsatt positiv utveckling av turismnäringen i regionen, säger Henrik Wester, Turismchef, VKL.

– Vi kommer under den närmsta tiden att, tillsammans med övriga regionala turismorganisationer i Östra Mellansverige, analysera resultatet för att vidareutveckla vårt arbete med att stödja utvecklingen av en hållbar och mer lönsam turismnäring i Västmanlands län och Stockholm-Mälardalsregionen, fortsätter Henrik.

Fakta om siffrorna
Inkvarteringsstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik och produceras på Tillväxtverkets uppdrag av Statistiska centralbyrån (SCB). Statistiken omfattar boende på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser och kommersiellt förmedlade privata stugor och lägenheter. Den visar bland annat volymer i antal gästnätter, gästernas nationalitet, antal sålda rum, genomsnittlig rumsintäkt, beläggningsgrad och utvecklingen i Sveriges alla län och regioner.

Mer om sommarturismen.

One response to “Rekordsommar för turismen – Västmanland ökar stort

  1. Pingback: Lär dig allt om rekordsommaren i Västmanland på 8 min och 30 sek | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s