Samverkan kring nationalparksturism

Med stöd från Tillväxtverket och Naturvårdsverket inleder Ekoturismföreningen nu ett pionjärarbete kring turism i skyddad natur. Syftet är att tillsammans med Kosterhavets nationalpark och traktens företag utveckla en modell för samverkan mellan förvaltning och turism till gagn för besökare, natur och traktens invånare.

SEF -kosterhavetNaturen är ett av de främsta skälen för att besöka Sverige, och våra 29 nationalparker är ikoner som skapar internationell uppmärksamhet. Därför välkomnas fler företag inom natur- och ekoturism till våra nationalparker. Något som tillgängliggör naturen för fler och dessutom bidrar till lokala jobb, regional utveckling och ett starkare naturskydd.

– Turismen i Sverige har ökat kraftigt de senaste 15 åren och besöksnäringen vill dessutom fördubbla omsättningen under det här årtiondet, säger Christina Rådelius programansvarig för besöksnäringsfrågor på Tillväxtverket.

– Det betyder att besöksmål som nationalparkerna behöver utvecklas på ett hållbart sätt. Arbetet, som nu inleds i Kosterhavets nationalpark, syftar till att ta fram en modell för samverkan mellan parkens förvaltning och traktens besöksnäring. Ett viktigt projekt som passar extra bra i Bohuslän, som är en av de fem destinationer som ingår i Tillväxtverkets regeringsuppdrag kring hållbara turistdestinationer.

– Vi arbetar för att nationalparkerna ska erbjuda de mest inspirerande naturupplevelserna i Europa. Då är samarbetet mellan naturvård och turism helt avgörande. Nu är tiden mogen att testa detta och de resultat som växer fram i pilotprojektet är viktigt för vårt fortsatta arbete. Vi hoppas därför kunna utveckla en samverkansmodell som både gynnar regional utveckling och skapar förutsättningar för en effektiv förvaltning, säger Hasse Berglund, sektionschef på Naturvårdsverket.

Tillsammans med nationalparkens förvaltning, traktens företag, kommuner och region ska Ekoturismföreningen arbeta fram och testa en samverkansmodell för nationalparksturism.

– En nyckel till ökad turismomsättning i svensk natur är att få besökaren att stanna längre och välja att bo, äta och uppleva mer på resmålet. Om fler av nationalparkernas besökare bokar en övernattning eller två, njuter av traktens läckra måltider och unnar sig en guidad naturupplevelse, ökar intäkterna utan att vi måste stirra oss blinda på ett fördubblat antal turister. Något som både gynnar känslig natur och den lokala ekonomin, förklarar Per Jiborn, verksamhetsansvarig på Ekoturismföreningen och fortsätter:

– Under det kommande året ska vi därför i nära samarbete med Kosterhavets nationalparker och traktens företag diskutera, testa och utvärdera olika idéer om hur vi kan skapa nytta för natur, besökare och de som bor i och runt nationalparken.

Läs mer på ekoturism.org.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s