Charmiga alpackor möter besökare i Broddbo

Västmanland har många attraktioner som lockar turister från hela världen. Vi som bor i länet och i Heby kommun når dessa på bara någon timme, ett perfekt avstånd för sommaren dagsutflykter. Ett av dessa utflyktsmål är Norrängens Alpacka, mellan Sala och Möklinta.

Norrängens alpackor -Gröna drakenNorrängens Alpacka B&B har under året haft många gäster från Stockholm och Västerås, men även från länder som Saudiarabien, Storbritannien och Australien. Turisterna har hittat gården på landet mellan Sala och Möklinta genom att söka på webbsidor som Trip Advisor, Booking.com och Trivago.com. De har fått omdömen som miljövänligaste boendet och Sveriges bästa ”Bo med frukost-ställe”. Nu är det kanske inte landsbygden, även om den är vacker, som drar gäster från andra världsdelar, utan hela konceptet: fin miljö, bra boende, god eko-frukost, charmiga djur samt ägaren själv, Paul Nicholls.

– Jag och min sambo Katja Gavrilova har bara drivit Norrängens B&B i två år, så vi är förstås jätteglada över att det går så bra. Jag tror att de fina betygen till stor del beror på våra trevliga gäster, säger Paul Nicholls och skrattar.

Vi går ut på gården för att träffa djuren. Där trumpetar påfåglarna lite då och då och hönsen pickar ivrigt efter mat trots att det blåser och småduggar. Paul hämtar några hinkar alpackamat och vi går till hagarna för att ge dem pellets som innehåller extra vitaminer och mineraler. Jag slås av hur vänliga alpackorna ser ut; de har ett litet leende på läpparna, stora mörka ögon samt mjuk och ullig päls. En modig alpacka nosar försiktigt på min jacka och backar sedan bort en bit, vissa är mer sociala än andra.

Det går liksom av sig själv: jag upptäcker plötsligt att jag står lite framåtlutad och småkuttrar på alpackavis med Molly vars nos är några centimeter från mitt ansikte. Hon ler lite grand, mitt leende sträcker sig från öra till öra.

– Det är allmänt känt att alpackor har en positiv inverkan på människor. De gäster som kommer hit och är stressade brukar känna sig betydligt lugnare efter bara någon timme. Då och då kommer det hit personer som av olika anledningar behöver en lugn och positiv miljö för att kunna rehabilitera sig. Det är en av flera verksamheter som vi gärna vill utveckla i framtiden, avslutar Paul.

Hållbara resmål i länet ökar antalet turister
Västmanlands läns turismnäring ska fördubblas från 2010 till 2020 genom att alla turistföretag och besöksmål i Västmanlands län blir hållbara och kvalitetssäkrade.

År 2006 startades det regionala arbetet med att utveckla besöksnäringen med sikte på att nå visionen 2020. Arbetets mål är att skapa en hållbar turismnäring utifrån ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv. Svensk besöksnäring har idag ett högre exportvärde än livsmedels-, järn- och stålindustrin tillsammans.

Internationellt erkännande till länets ekoturism
WildSweden är ett koncept som ägs och drivs av det svenska ekoturismföretaget Skogens Konung AB. Skogens Konung grundades av Marcus Eldh år 2003. Det började med älgsafari i Skinnskatteberg och den turen är fortfarande en av de mest populära. En av WildSwedens resor – Vinterspaning efter varg – har utsetts till att få vara med på National Geographic’s lista över de 50 resor man bör göra under sin livstid. För att få den prestigefyllda utmärkelsen av National Geographic krävs att resan uppfyller en rad kriterier, bland annat att man lägger stor vikt vid hållbarhet samt möten mellan olika kulturer. WildSweden erbjuder idag även turer i Dalarna, Hälsingland, Värmland och Sarek.

National Geographic
Den ideella organisationen National Geographic har berättat om världens natur och djur i 126 år. Vi kan bland annat läsa tidningen, se på tv-kanalen och stödja deras ideella arbete. National Geographics Stockholmbaserade kontor lanserades 2011 med stöd av Svenska Postkodlotteriet och är det första av regionala centra runt om i världen och är till för att finansiera och stödja fältbaserad forskning, miljövård och expeditioner.

Läs hela artikeln på Gröna Drakens webbplats.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s