19,9 miljoner utländska besök i Sverige 2014

I fjol ökade antalet utländska besökare i Sverige med sex procent till 19,9 miljoner jämfört med året innan. Gränshandeln ledde till att dagbesöken ökade med 20 procent.

infografik_ibis_2014_3

Flest besök från våra nordiska grannländer
De flesta besöken kom från de nordiska länderna, 5,5 miljoner från Norge, 4,0 miljoner från Finland och 3,6 miljoner från Danmark. Utanför Norden var Tyskland (1,5 miljoner besök) och Storbritannien (0,7 miljoner besök) de största marknaderna. Andelen besök ökade mest från Norge (3 procentenheter) medan andelen besök från Danmark minskade med 1 procentenhet. Andelarna besökare som kom från övriga 15 största besöksmarknader var relativt oförändrade.

82 procent privatresor
För 16 procent av alla besök var huvudsyftet en affärsresa och för resterande 84 procent var huvudsyftet en privatresa 2014. Andelen privatresor ökade med 2 procentenheter jämfört med 2013. För 32 procent av besökarna var fritidsresa/semester det huvudsakliga syftet och för 22 procent var det shoppingresa. Shoppingresa som huvudsyfte stod för den stora förändringen och ökade med 5 procentenheter under perioden 2013–2014. Av privatresenärerna, liksom affärsresenärerna kom de flesta från de nordiska länderna och Tyskland.

Besökare från Norge, Finland och Ryssland spenderar mest
Den totala genomsnittliga konsumtionen per person och dag ökade med 13,4 procent jämfört med 2013 och uppgick till 1 085 SEK. Sedan mätningens början 2011 har den genomsnittliga konsumtionen per person och dag under besöket ökat varje år. Besökare från Norge spenderade mest per person och dag 2014, följt av besökare Finland och Ryssland.

Läs mer på tillvaxtverket.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s