Arbetet ”I brandens spår” är nominerat nationellt turismpris

Nu har kandidaterna till Stora Turismpriset 2015 utsetts. Priset delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism för 22:a året i rad. ”Svartådalens bygdeutveckling” har valts ut av den regionala turismorganisationen och kandiderar för Västmanlands län.

Miljö från brandområdet– Årets vinnarkandidater representerar intressanta besöksanledningar i hela Sverige. Natur, kultur, historia och hållbarhet, är områden som märks väl bland bidragen, säger Cecilia Schelin Seidegård, ordförande för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och landshövding i Gotlands län.

– Stiftelsens styrelse utser den slutliga vinnaren. I år delas priset ut för 22:a gången i rad och Stiftelsen arrangerar prisutdelningen i Stockholm, tisdagen den 20 oktober

Länets kandidat
Henrik Wester som är Turismchef på Västmanlands Kommuner och Landsting hade förmånen att få framföra nyheten till Linn Suslin på Svartådalens bygdeutveckling och bad samtidigt om en kommentar.

Hur känns det att vara länets kandidat?
– Det var en total överraskning och framförallt en väldigt stor ära, vi är väldigt tacksamma för förtroendet.

Varför har ni blivit utvalda om ni skulle beskriva det med egna ord?
– Vi har i en katastrofsituation skapat möjligheter för bygden att utvecklas. Intresset från externa aktörer fanns där redan under branden och för att undvika en situation där bygden skulle utnyttjas temporärt har vi skapat förutsättningar för en långsiktig gynnsam situation för bygden och utvecklingen av turismen i brandområdet. Vi valde att göra något i en situation då vi kunde valt att titta bort, för det är svårt att jobba med katastrofturism, det sticker vi inte under stolen med. Vår taktik har varit att alltid ha en öppen dialog och vi har varit väldigt tydliga med hur och vad vi jobbar med. Föreningen ägs av lokalbefolkningen som består av skogsägare och lantbrukare vilket gör det extra viktigt att vi är raka med det vi gör.

Ni påbörjade arbetet med att utveckla bygden ”i brandens spår” när den fortfarande pågick, hur har intresset sett ut nu när området går att besöka?
– Intresset har under sommaren varit väldigt stort, och många gånger har vi satt in extraturer. Att besökare väljer att ta bussen ser vi som en stor framgång då vi i och med detta fått bort en del besökare som annars tagit med egen bil i området, vi jobbar ju med att avlasta genom att organisera. Bussturerna ger oss även möjligheten att samarbeta med och marknadsföra olika aktörer i området.

Den sammanfattande motiveringen av Svartådalens bygdeutveckling (SBU)
Nomineringen gäller SBU och dess medlemmar för deras engagemang och förmåga att utveckla bygden på ett gynnsamt sätt i brandens spår. Genom att snabbt ta initiativ kring utvecklingen under och efter branden håller bygden i taktpinnen istället för att externa aktörer agerar utan lokalbefolkningens delaktighet. Idag kommer besökare från stora delar av landet och lär sig mer om branden och hur den påverkar bygdens framtid genom guidernas engagemang och uppbyggda kunskaper. SBU och dess medlemmar har på kort tid skapat förutsättningar för en hållbar utveckling i brandens spår.

För mer information och ytterligare kommentarer, vänligen kontakta:
Henrik Wester, Turismchef, Västmanlands Kommuner och Landsting (VKL)
021-39 79 59 / henrik.wester@vkl.se

Linn Suslin och Eva Holm, Svartådalens Bygdeutveckling Ekonomisk förening (SBU)
0224-74 00 11

Bilder som är fria att använda i detta sammanhang finns på: https://www.dropbox.com/sh/f4iyymszd1oby4x/AAClifP3f-fg9t0X3P_hL5D0a?dl=0. Fotograf: Eva Holm, Svartådalens Bygdeutveckling

För mer information om Stora Turismpriset 2015 och övriga kandidater: http://www.tillvaxtverket.se/sidhuvud/press/pressmeddelanden/pressmeddelanden/kandidaternatillstoraturismpriset2015utsedda.5.a22ca114f34067003e8355.html.

Ett svar till “Arbetet ”I brandens spår” är nominerat nationellt turismpris

  1. Ping: Certifiering med många vinnare | Turism i Västmanland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s